12 Nisan 2014 Cumartesi

KİTAP YAZMANIN ÇİLESİ


       Kitap yazmak Türkiye gibi bir ülkede ne demektir iyi bilirim. Bir araştırma yaparsın kitap haline getirirsin sonuçlar o günkü yöneticinin hoşuna gitmez yayınlatmaz. Aradan yılar geçer bir bakarsın yönetici değişmiş sen emekli olmuşsun, kitabın başkası tarafından eğilmiş bükülmüş sonuçlar hoşa gidecek hale getirilmiş ve başka bir adla yayınlanmış. Deliye dönersin, hakkını ararsın.
Sonuç mahkeme kapılarında koşturursun. Kazanırsın ama artık iş işten geçmiştir.

       Birikimlerin vardır, yaşanmışlıklar vardır. Boş durmaz bunları kitap haline getirir, kendi bilgisayarınla basar yayınevlerinin yolunu tutarsın. Üstüne atlarlar ama fatura hep sana çıkar. Baskı için şu kadar, yayım ve dağıtım için şu kadar ödeyeceksin. Satışlardan gelecek para altı ay sonra sana dönmeye başlayacaktır (tabii gelirse). Başka bir alternatif de bütün hakları yayınevine vereceksin masrafları onlar karşılayacak sana da 150 adet kitap verecekler benzeri alternatifler.
Yani pastayı mutlaka başkaları yiyecek.

       Sevgili arkadaşım Necdet Güler bütün bunları yaşadı. Kitabın altındaki imzayı bile paylaşmaya kalkan bürokratlar oldu. Ama o yılmadı. Ömrünün amacı olan kitabını bedelini son kuruşuna kadar ödeyerek üstelik posta paralarını da ilave ederek yurdun her tarafındaki Üniversitelere, bakanlıklara, kütüphanelere ve okullara dağıttı. Meslektaşlarına ayaklarına kadar giderek imzalayıp verdi. Bu insanlardan çoğunun kitabın kapağını bile açmayacaklarını biliyordu ama, onun görevi kitabın ulaşması gereken kişi ve kurumlara ulaştırmaktı. Faydalanıp faydalanmamak onlara kalmıştı.

       Lütfedip bana da bir imzalı kitap verme inceliği gösterdi. Bir solukta okudum. Hakim olduğu İtalyanca ve Fransızcası ile muazzam bir iş çıkardığı çok açık. Yüzlerce yayın taramış, tercüme etmiş, değerlendirmiş ve örneklemiş.

       Kimseye boyun eğmeden, emeğini birkaç kuruş uğruna başkası ile paylaşmayan ve yine de bu kurumlara deste deste kitabı armağan eden sevgili dostumu kutluyorum.

      Kitabının peşinde koşup ,allem edip kallem edip başarısına ortak olmaya kalkanlara en güzel cevabı kitabı kendi imkânlarını zorlayarak bastırarak bir tokat gibi yüzlerine çarparak vermiş olması ayrıca takdire şayan.
Kitabın Adı: KENTLEŞMENİN BİYOLOJİK FATURASI
Yazan         : Orman Yük. Mühendisi NECDET GÜLER
Kapak tasarımı: Heykeltraş AYCAN GÜLER