25 Şubat 2012 Cumartesi

Her Dün Her Yarından Daha Geridedir

     Bir dostumla çay içerken laf döndü dolaştı, geçmişte (2003den önce) hatta 1950 yılına kadar Türkiyede hemen hiç bir şeyin düzgün olmadığını hava kirliliğinin bile bu iktidarla temizlendiğini, Türkiyenin nerdeyse tüm ülkelerden geri olduğunu söylüyordu. Son 9 yılda Avrupayı bile geride bıraktığımızı  çok açıktı. Bunu araştırmalıydım. Ve araştırdım. Dostumun dediklerini bir kitapta buldum.  Büyük ölçüde haklıydı. Özetleyerek aktarıyorum.
   "1952 yılında başkenti sis basar. Bu her kış görülen ama birkaç saatte kalkan sislerden biri diye düşünülür. Ancak hava çok durgun olduğu için sis bir türlü kalkmaz. Evlerde ısınma soba ve kalitesiz kömürle olduğu için sise bir de binlerce bacadan sülfürlü duman eklenir. (Oysa şimdi ısınma doğal gazla yapılıyor)Hava iyice kirlenmiş, ve görüş mesafesi 5 metrenin altına inmiştir. Bazı yerlerde sis o kadar etkilidir ki insanlar her zaman gittikleri iş yerlerini evlerini bile bulamazlar. Az sayıdaki arabalar sürekli birbirine çarparak veya kaldırımlara çıkarak biçok kazaya karışırlar. Radyodan mecbur olmadıktan sonra sokağa çıkılmaması anonsları yapılır. Sis ve duman o kadar yoğundur ki yavaş yavaş evlerin içine girmeye başlar. Bir süre sonra hastaneler dolup taşmıştır ve gidemeyenler için ambulans istenmektedir. Ne yazık ki koskoca başkentte sadece 35 ambulans vardır ve bir çoğu da sis yüzünden kaza yapmıştır. ( bu gün bu yönetimin sayesinde İzmitte bile onlarca ambulans var.)
    5 Aralık 1952 günü başlayan sis ve hava kirliliği 8 Aralık öğleden sonraya kadar sürer. Binlerce kişi hastalanmış ve 4000 kişi de hayatını kaybetmiştir. Sisin kalkması ile normale dönmeye başlayan hayat şimdi cenazeleri kaldırmak için seferber olmuştur ama bu da günlerce sürecektir zira koskoca başkentte yeterli sayıda cenaze arabası yoktur. (Şimdi öyle mi. İzmitte bile herkese yetecek kadar cenaze arabası var oysa.) "
     Şaka yaptığımı sanmayın söylediğim tarihteki herhangi bir gazete arşivine girin bunu mutlaka tam sayfa manşetten göreceksiniz. Gerçekten o günle bu gün karşılaştırıldığında aradaki fark muazzamdır.
     Olayın geçtiği İngilterenin Başkenti Londrada yaşanan bu olay Parlamentonun hemen TEMİZ HAVA yasasını çıkarmasına sebep olur.
     Dostuma hemen ilk görüşmemizde bu kitabı verecek ve o yılların bütün dünya için zor yıllar olduğunu göstereceğim. Bu günler de, yarınlarda , zor günler olarak anılacak. Zaman, teknoloji ve zenginlik hep ileriye doğru gider. Her dün, her yarından daha  geridedir. (Nasıl laf ama)

     Not: Kaynak kitap. Aykırı tarih yayını 2005. yazan Stuart&Doris Flexner Kötümserin Tarih Rehberi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder