28 Mart 2013 Perşembe

ENFEKTE UYGARLIK

       Hemen basit bir örnekle yazıya gireyim. Hastane mikrobunu hemen hemen duymayan kalmamıştır sanırım. Uzun yıllar hizmet veren hastanelerde ilaçlardan kurtulup bağışıklık kazanmış ve orda burda pusuya yatmıştır. Basit bir hastalıktan hastaneye düşen insanlara saldırıp sadece ve sadece hastanede yattığı için ölümlerine neden olan mikroplara deniyor hastane mikrobu.
       Yeni kurulmuş hastane binalarında rastlanmıyormuş bu mikroplara. Kim bilir belki de pek çok eski hastane binasının çok sıkı bir restorasyondan geçirilmesi bundandır. Araştırılması gereken bir konu olmalı bu ve kaç yılda bir bu yenilemenin yapılması da bulunabilir belki. Bu bir örnekleme bölümüydü. Konunun uygarlıklarla da yakından ilgili olduğunu düşünüyorum.
       Uygarlığı yaratan insanlardır ama insanların sosyal hastalıkları çoğu zaman üstesinden gelinemeyecek enfeksiyonlar yaratır. Cinayetler, savaşlar, ticari ilişkiler, inançlar bulundukları topraklarda öyle enfeksiyonlar yaratır ki tıpkı hastane mikrobu gibi yok edilmesi imkânsız dırlar  İkibin yıl önce yaşanmış bir olay bu gün bile hafızalardadır ve insanların düşmanlıkları sürdürmesinin sebebi olmaya devam eder. Bir adam çıkar "İsayı siz öldürdünüz" der kitleler birbirine girer. Bir başkası çıkar 3500 yıl önce yıkılan Truva'nın intikamını aldığını söyler. Başka biri kalkar Truvanın öcünün öcünü almak üzere diğerinin üzerine AGAMEMNON isimli savaş gemisini sürer ve bu böyle devam eder gider. (Bilindiği gibi Agamemnon Truvayı yıkan kralın adıdır. Çanakkale savaşları)
       Tarihi 10. 000 yılı bulan Ortadoğu en eski uygarlıkların ve bağlı olarak da en eski enfeksiyonların yaşandığı bölgedir. Durum ortada. Tedavi mümkün mü. Değil. Zira her türlü ilaca bağışıklık burada. Barışın adı bile allerjik.
        Bir uygarlık yaratamadıkları için Avustralyadaki Aborjinler kan davası güdemiyor orası şimdilik yeni hastane, Amerika kıtasında yerliler tam anlamı ile dezenfekte edilmiş oldukları için yeni hastane sayılır. Avrupa zaten bir yüzyıl içinde iki defa dünya savaşı yaşadı. Şimdi uygarlığı eski mikropların güçlenmesini bekliyor.
        Şunu da akıldan çıkarmamak gerek hastane mikrobu taşıyan hastaneler de bir zamanlar yeniydi. ayrıca bir hastalığın sadece çıktığı yerde kalması mümkün mü. İki dünya savaşında da ABD savaşmama kararındaydı. Başarabildi mi? Şimdi tüm dünyanın Hastane mikrobu.
        Uygarlık mikrobu o kadar eski ve o kadar güçlü ki enfekte edemeyeceği ve öldüremeyeceği uygarlığı ben düşünemiyorum bile. Bu güne kadar hep başardı.
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder