24 Eylül 2015 Perşembe

Sanatçısının heykelini dikebilen bir il. KIRŞEHİR

         Kırşehir ilginç ve Türk tarihinde önemli yeri olan bir şehirdir. Burada doğan ve sonradan burada valilik de yapan CACABEY en önemli şahsiyetlerden olsa da bu yönüyle pek fazla bilinmez. Bir bilgin de olan CACABEY tarihimizdeki önemli astronomlardandır. Halen faaliyette olan kendi adıyla anılan camiinin kubbesinin üstü açıktı ve kubbenin altındaki bir kuyudan yıldızlar ve gökyüzü gözleniyor ve kayıtlar tutuluyordu.
Güzelim Caminin önünü SÜSLEYEN(!) belediye güneşlikleri.
        Sonradan Cumhuriyet döneminde Kırşehir'in popülaritesini en yüksek duruma getiren şahsiyet.Osman Bölükbaşı olmuştur. Büyük Millet Meclisinin bu, iktidarlara kök söktüren milletvekili neredeyse tek kişilik bir ordu gibi radyolarda, meydanlarda halkın karşısında iktidarları silkeleyip durmuştur.
         Zamanın en güçlü başbakanı Adnan Menderes ondan kurtulmak için Kırşehiri Kayseriye bağlı bir ilçe yapmaktan da çekinmeyecek kadar ileri gidebilmiştir.
         Kırşehir ABDAL geleneğinden gelme sanatçılarıyla da ünlüdür. Muharrem Ertaş ve oğlu Neşet Ertaş'ın ünleri sınırlarımızı aşmıştır.
        Ülkemizde pek çok il pek çok sanatçı yetiştirmiştir. Durun durun bu tabiri beğenmedi. Şöyle desek daha doğru olur. Pek çok ilde kendi kendilerini yetiştirmiş sanatçılar çıkmıştır. Çünkü bizde sanatçıları iller yetiştirmiyor sanatçılar kendi gayret ve çabalarıyla kendi kendilerini yetiştiriyor. Her ne ise.
         Kırşehir kendi kendini yetiştirmiş olsa da sanatçısını onurlandıran benim bildiğim tek ildir.
2002 yılında Kırşehir'e ilk gittiğimde Muharrem Ertaş'ın heykelini gördüm. Bu kadirşinaslık beni çok duygulandırmıştı. Son Kayseri yolculuğumda CACABEY camii ile MUHARREM ERTAŞ heykelini mutlaka fotoğraflamak istediğimden şehre giriş yapmıştım. İki hayal kırıklığım oldu. CACABEY Camii. Çevresi iyi düzenlenmişti ama üstünde koskocaman KIRŞEHİR BELEDİYESİ yazılı güneşlikler caminin ön cephesini berbat bir duruma getiriyordu. Muharrem Ertaş heykeli ise trafik işaretlerine kurban edilmişti. Bunu kötü niyete bağlamıyorum ama daha dikkatli ve özenli davranmak Kırşehir halkına ve Belediyesine daha yakışırdı diye düşünüyorum.
Takdir edilecek bir kadirşinaslık Muharrem Ertaş'ın heykeli ancak sonradan trafik işaretlerinin gölgesine itilmiş.

1 yorum:

  1. Ozan anıtı için turku yazmış ti Neşet Ertaş şu an o heykel kaldırıldı yerinde yeller esiyor

    YanıtlaSil