7 Ağustos 2013 Çarşamba

MOLOTOF MOLOTOF

                          Molotof Molotof.

           Son günlerde çok sık kullanılan ve çok ta sözü edilen bir fenomendir Molotof. Meydanlar hareketlenince dünyanın her yerinde bir Molotof şenliği başlar. Televizyonlar, politikacılar gazeteler boy boy Molotof haberleriyle çalkalanmaya başlar.
Molotof denince hemen akla gelen şişeye doldurulmuş yanıcı bir madde ve fitilden oluşan ve neredeyse tüm sokak gösterilerinde kullanılan tehlikeli bir silahtır. Bunu zaten Türkiye’de yaşayıp da bilmeyen yoktur neredeyse.
İyi de gerçekten buna neden “bomba, şişeli bomba, fitilli ateş” falan dememişler de Molotof demişler. Sizler adına araştırdım.
Stalin’in Sovyetlerin başında olduğu 1920 1950 yılları arasında Vyaçeslav Molotof Sovyetlerin en güçlü adamlarından biriydi ve dışışleri bakanıydı. Gençlik yıllarımızda radyolardan adını çok sık duyardık duymaya hala devam ediyoruz ama başka bir anlam yükleyerek.
İkinci dünya savaşından sonra Vyaçeslav Molotof, Finlandıya’nın bölünmesini sağlayarak doğusunun demir perdeye katılmasına neden olduğu için büyük bir direnişle karşılanmış.
Bu direniş sırasında Finlilerin icat ettiği yanıcı, yapımı ve kullanımı kolay silah, Rus askerlerine karşı kullanılmış ve Finlilerin Molotof’a duydukları nefreti yansıtması için de adına MOLOTOF demişlerdir.
Molotof bu silaha verilen isimden hiç hoşlanmamıştır. Bu gün Lenin’in Stalinin, Malenkofun, Kosigın’ın, Beria’nın, Brejnevin hatta hatta, Molotof’un siyasi hayatını sonlandıran Kruşçev’in bile adları unutulmaya yüz tutmuşken bu nefretin isimlendirdiği yanıcı madde sayesinde Molotof’un adı belki de sonsuza kadar yaşayacaktır. Ne ironi değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder