11 Kasım 2013 Pazartesi

"ADAM mı?" "ADAM GİBİ mi"

Son günlerde çok duyduğum ve çok okuduğum bir cümle kalıbı “…. Adam gibi adam” birisi hakkında olumlu düşünüyorsak o kişi “adam gibi adam oluyor” inanın Atatürk’e bile, çok sevdiğim, üstelik aydın ve Atatürk sevgisi ile dolu olduğundan emin olduğum bir dostum Büyük Ataya “Adam gibi adam” diye yazınca bu yazıyı yazmaya kendimi mecbur hissetti.
Demek ki bu ülkede ADAM yok ki, ADAM hiç olmamış ki hep benzerini bulabiliyoruz. Yani taklitlerini.
ATATÜRK’e bile adam gibi dedikten sonra pes artık. İyi de bu benzetmeleri yaptığımız HAKİKİ ADAM kim kardeşim.
Nerede yaşamış, neler yapmış da ADAM olmuş. O bir tek kişi midir de ondan sonra hiç ADAM yetişmemiş de her babayiğit ona benzemektedir yani kötü bir taklididir.
Ben adam olduğuna inandığım hiç kimseyi ADAM’a benzetmedim. Ona ADAM dedim. Bana birisi “adam gibi adamsın” dese inanın çok üzülür ve gereken cevabı veririm. Ben ya ADAM ımdır yada değilimdir.
GİBİ sözcüğü “BENZER” anlamındadır.  Buradan birisi için kullanılan ADAM GİBİ sözcüğünden “aslında adam değil ama benziyor.” Sonucu çıkmaz mı.
“ADAM GİBİ ADAM” deyince işler daha da vahim.  Adam ama Adam değil. Adama benzeyen adam, Yani iki ayak üzerinde ve elbise giyip konuşabildiği için adam ama genel davranışları itibariyle bir kopya, bir benzer, bir sahte, kim bilir belki de iyi programlanmış bir androit.
Sevgili dostlarım lütfen sevdiğiniz, beğendiğiniz, değer verdiğiniz, saygı duyduğunuz, güvendiğiniz, canınızı bile emanet edebileceğiniz kişiler için “Adam gibi adamdır.” Demeyin. O  ADAMDIR, o gerçek bir ADAMDIR “ deyin.
Tabii bunun da sakıncası vardır. Bir ilden gelmiş birine sorun, komşu ilden, kendi kasabalarından adam çıkmayacağını söyleyecektir. Nereye hangi ile hangi ilçeye giderseniz gidin sorduğunuzda “oradan adam çıkmaz” diyeceklerdir.

Buna göre ne yazık ki ülkemizden adam çıkmayacağı sonucu çıkar. Eğer böyle ise “GİBİ” leriyle idare edebiliriz. Ama en azından Yüce ATATÜRK'e  haksızlık etmeyelim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder