20 Nisan 2013 Cumartesi

BİR SERAMİK RESİTALİ SAYNUR DEMİRALAY



        Son yıllarda İzmit’te özellikle de hanım sanatçıların sanat üretiminde hatırı sayılır bir gelişme yaşanıyor. Bu tür çalışmalara, verilen emek, harcanan zaman, ve adanmışlık adına daima ilgi gösteriyor ve hemen hemen her sergiyi dikkatle izliyorum.
       Teşhisim şu ki giderek ustalaşan ve hem kaliteli hem de özgün yapıtlar sunan bir kitle diğerlerinden koptu ve arayı oldukça açtı. Yıllardır takip ettiğim sergilerde sanata yıllarını verenler hak ettikleri kulvarlarda ipi göğüsleyecek gibi görünüyor. Bu sanatçılar artık kendi organizasyonlarını kurarak kurumsallaşmayı da başarıyorlar. Bunlardan biri de bir yılı aşkın bir süredir faaliyette bulunan KOSEV. Bu kararlı ve gayretli sanatçıların bir bölümünü bünyesinde barındırıyor. Belediyelerin desteğini de yabana atmamak gerek.
Bu kısa bilgi ve tespitten sonra bu gün 20 Nisan 2013 günü açılan seramik sergisinden bahsetmek isterim.
KOSEV üyesi Sayın Saynur Demiralay’ın üç yıllık çabalarının sergilenişiydi. Seramik diğer sanat dallarına göre çok daha zor ve riskleri olan bir dal. Yaptığınız bir eser birçok aşamadan geçiyor. Bu aşamalardan hiç birinde geri dönüş yok. Ufacık bir hava kabarcığı bile en son fırınlama aşamasında tüm emeklerin havaya uçmasına neden olabiliyor. Sırlanmanın pişirildikten sonra nasıl sonuç vereceği önceden bilinemiyor.
Bunlar işin teknik tarafı, bir de yaratıcılık var elbette. İşte bu sergide hem tekniğin hem de yaratıcılığın nasıl harmanlandığını ve nasıl sunulduğunu izledik. Son yıllarda çok az seramik sergisi oldu. Daha fazla ise de ben izlememişimdir. Ama bildiğim ve öğrendiğim bir şey var. Derince belediyesinin hazırladığı imkânlarla bu işe gönül vermiş başka sanatçı adayları geriden geliyor. Öyle umuyor ve öyle arzu ediyorum ki Saynur Demiralay hanımefendinin başlattığı bu seramik sergisinin  devamı, başka kişisel ve karma sergilerle gelecek ve çok keyif alacağız.
İzmitli sanatçıların bu hızlı gelişimine ne yazık ki İzmit halkının ayak uyduramadığını görüyorum. Böyle sergilerin ilk gününden son gününe kadar dolup taşması gerekir. İlk gün ilgi birhayli yüksekti. Dilerim bu ilgi sergi boyunca devam eder.
                                         


 

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder