12 Nisan 2013 Cuma

KEPEKLİ EKMEK BİR BAŞKA AMAÇ MI?

   Türkiye gıda bakımından kendisine yeten birkaç ülkeden biriydi bir zamanlar. Şimdi Buğday, Muz, Kivi, Mango, Ananas, Pirinç, Karpuz, Kavun, Canlı ve karkas sığır ve koyun eti......... ve daha şu anda aklıma gelmeyen kim bilir kaç kalem daha ithal ediyoruz. Listedekilerin bazıları Türkiyede yetişmiyor ama yetişenler için Sebep hep aynı."İthalat daha ucuz."
    Bir de GDO belası var ki onu hiç sormayın. En korkuncu ise tohumdaki giderek artan bağımlılık.
    Buğdaya ödenen paranın giderek tırmanıyor olması hükumeti epey kaygılandırmış olmalı. Şimdi iki propagandayı aynı anda yapıyorlar.
       1- Obeziteye karşı ekmeği ve pirinci azaltmak
       2- Kepekli ekmek yemek (o da az olacak tabii)
       Şimdi Buğday hakkında kısa bir açıklama.
       Buğday öğütülüp un haline getirilince elenmek zorunda. Un ve kepek haline getiriliyor. ve "randıman" adı altında sınıflandırılıyor. 60-70 randımanlı un demek buğdayın %60-70 kadarı un %40-30 kadarı da kepek demek. Bu una exstra un deniyormuş. 80-90 randımanlı un 1. kalite, 90 ve üzeri ise ikinci kalite un olarak adlandırılıyor.
        Yüksek randımanlı unlardan tahmin ettiğiniz gibi beyaz ekmek (Adı Fransız usulü anlamında dilimize Francala olarak girmiş) yalnız ekmek değil diğer pasta, börek ve diğer unlu mamullerin çoğu bu undan yapılıyor.
         Kepek ne mi oluyor, o aslında undan daha değerli, zira hayvan yemi olarak fabrikalara gidiyor. 100.000 ton buğday ithal ettiğimizi düşünelim. bunun 60.000 tonu insanların, 40.000 tonu hayvancılığın ihtiyacı için kullanılıyor. İnsanlar oy verdikleri için onlara, hele bir de fakirseler un bulmak zorundadır hükumetler. Oysa bu ihtiyaç nüfus ve fakirlik arttıkça daha da büyüyor. O zaman ekmeği 2 kalite undan mümkünse hiç elenmemiş undan yapacak ve de az tüketilmesini isteyeceksin. Yoksa Allah korusun obez oluruz (!). Hayvancılık mı? Önemli değil o. Oy depoların et yemese olur ama ekmek yemese olmaz. Bir milletin et yemesi mümkünse ekmeği yemese de olur ama istatistikler et tüketiminin standartların çok altında, ekmek tüketiminin ise çok üstünde olduğunu söylüyor.
       Benim kanaatim bu kampanyanın daha az buğday ithal ederek ithalatı kısmaktan başka bir amacı olmadığıdır.
       Bir kısa bilgi daha, Dünyada en fazla ekmek çeşidi (160 kadar) ve unlu mamuller üreten ülke Fransa imiş. Burası bir ekmek ve hamurişi cenneti imiş. Adamların yine de obezite sorunu yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder