16 Ocak 2012 Pazartesi

Antik devasa yapılar neden yapıldı

      Burada yapmak istediğim Antik devasa yapıların neden yapıldığı üzerine kafa yormaktır.
      Mısır piramitleri gerçekten firavunların kişisel tatmini için mi yapıldı. Ankhor gerçekten bir kral burada rahat yaşasın diye mi yapıldı.
      Ayasofya, Süleymaniye imparatorların şanını yaşatmak için miydi. Evet şanlarını yaşattığı muhakkak ancak unutulmamalıdır ki o günün ekonomilerinde muazzam bir hareketlilik ve zenginliğin neredeyse tüm nüfusa aktarıldığını da gösteriyor.
     Onlarca yıl süren piramit inşaatında sadece taş işçilerini doyurmak için bile neredeyse tüm çiftçiler seferberdi. Onları tarladan inşaat alanına taşıyan on binlerce insanın da karnı doyuyordu.  Sanıldığı gibi burada köleler ve esirler de işkenceyle çalıştırılmıyorlardı. Bu konuda kayıtlara geçmiş tek satır bile yoktur. Tam aksine komşu ülkelerden bile buraya çalışıp karnını doyurmak için muazzam bir çekim alanı yaratılmıştı. O kadar ki burada çalışırken ölenlerin mumya yaptıracak ve kendi mini piramitlerine gömülecek kadar zenginleştikleri bile bilinmektedir. Diğer muazzam yapılara da bakacağız. tüm bu yapıların inşa edildiği dönemler toplumsal esenliğin en üst düzeyde olduğu ve işsizlik sorununun yaşanmadığı dönemlerdi. İşsizlik başladığı andan itibaren çöküşün de başladığı, en azından duraklama olduğu biliniyor. Tarihi kayıtlar bunu söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder