4 Mayıs 2013 Cumartesi

DÜNYANIN ÇEVRESİ 2300 YIL ÖNCE ÖLÇÜLDÜ


İsa’nın doğumuna 300 yıl varken. Yani günümüzden 2300 yıl önce İskenderiye’de Eratostenes yaşamaktaydı. İskenderiye Kütüphanesinin yöneticiliğini de yapmış bir felsefeci ve bilim adamıydı. Devrinin basmakalıp bilgilerini savunan bilim adamlarına karşı çıktığı için de hiç sevilmez, ama o insan aklının gereğini yapmak uğruna sevilmemeyi göze almaktan çekinmemekteydir.
Bir gün kütüphanedeki bir el yazmasında 21 Haziran günlerinde Cyene kentinde kuyuların dibine tam öğle saatinde güneş ışığının düştüğünü ve yere dikilen bir çubuğun aynı saatte hiç gölge vermediğini okur. (Cyene kenti bu günkü Nil üzerindeki Asvan barajının biraz güneyinde ve tam olarak Yengeç Dönencesinin üzerindeydi)
Bu durum çok ilgisini çeker, zira İskenderiye’de 21 Haziran günü bu durum gerçekleşmemektedir.
Bir adam kiralar ve ona bir eşi kendisinde olan bir çubuk verir 21 Haziran günü Cyene’de bu çubuğu öğle saatinde yere dikmesini ve varsa çubuğun gölgesini ölçmesini sonra da Cyene ile İskenderiye’ ye kadar olan mesafeyi ölçmesini ister. Aylar sonra tuttuğu adam gelir ve İskenderiye ile Cyene arsının 800 km olduğunu ve 21 Haziran günü Cyene’de çubuğun gölge vermediğini söyler. Oysa İskenderiye’de aynı gün takriben 7 derecelik bir açı yaptığını ölçmüştür.
Bu durumun ancak dünyanın yuvarlak olması ile mümkün olabileceğini düşünür. İskenderiye’deki çubukla Cyene’deki çubuğun dünyanın merkezine uzatılabilmesi halinde kesişmesi gerektiğini hesaplar. 360 derecelik bir kürenin 7 ye bölünmesi ile yaklaşık 50 sayısını bulur. 800 kilometrede 7 derece gidiliyorsa dünyanın çevresinin 50x800= 40.000 km olması gerektiğini hesaplar.  
Bu gün son derece hassas aletlerle yapılan ölçümler Dünyanın Ekvator çapının 40.075 km olduğunu gösteriyor. Basit iki çubuk ve 800 km yi ölçebilecek bir adamın emeği ile Eratostenes’in aklı sayesinde neredeyse kesin denecek bir doğrulukta bundan 2300 yıl önce çözümlenmiş bir problem.
Bundan önce yazdığım bloglarımda (vuralınyeri) piramitlerin öyle gizemli yapılar olmadığını, nasıl kusursuz doğrultuda yerleştirildiğine değinmiştim. Takipçilerimden birçoğu bunu hazmetmekte zorluk çektiklerini e posta ile bildirmişlerdi.
Bu olayla da başka bir basit buluş, ama ne kadar yararlı bir buluş olduğunu belirtmek istedim. 
Aynı yöntemle günümüzde ABD üniversitelerinden birinde  39.800km 19 Mayıs Üniversitesi ise 40.385 km olarak hesaplamışlardır. Biri 200km diğeri 310km hatalıdır. Bu da şunu gösteriyor eşit şartlarda yarışsaydık 2300 yıl sonra sınıfta kalmıştık.
Söylemekten hiç yorulmayacağım. İnsan aklı her çağda olağanüstü başarılar göstermiştir ve saygıyı hak etmektedir. Eskileri hor görmek, uzaylılara şuna buna bağlamak kendi soyumuza yapılacak en büyük saygısızlıktır.
Not: Bu durum Oğlak dönencesinde 21 Aralıkta gerçekleşir. İki dönencesi arasında ikişer defa ekvatorda ise 21 Mart ve 22 Eylül günlerinde öğle saatinde dik duran çubukların gölgesi olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder