25 Haziran 2013 Salı

3 MİLYAR FİDAN DİKİLDİ Mİ?

3 milyar fidan.
Türkiye’nin yüzölçümü 780.000 km2 dir. Bunun 11.350 km2si Marmara Denizi olmak üzere 18.100 km2 yaklaşık alanı göllerle kaplıdır. Buna baraj gölleri dahil değildir. 3.000 km2 de ortalama olarak baraj göllerinin toplam alanıdır. Yani toprak olarak yaklaşık 760.000 km2 net toprağımız var diyebiliriz.
Ormancılık eğitimi almış ve 30 yıl bu meslekte çalışmış biri olarak öğrendiklerimize göre Türkiye’nin % 23.2 si ormandı. Kaldı ki yıllarca orman kadastrosu yapmış ve bu sayıların hesaplandığı toplantılarda da bulunmuşuzdur. Doğru hesap yapılır Türkiye’de ama doğru olmayan sonuçlar yayınlanır. Duyulması veya duyurulması istenen sayılar açıklanır yani. Şimdi bakıyorum da %27 ler 30 lar yazılıp çizilmiş resmi sayfalarda.
Ormanlar konusunda bazı gerçekler vardır. Mesela yüksek yerlerde sert iklim nedeniyle orman yetişmez. Doğu Anadolu’nun orman yönünden fakir olmasının bir sebebi budur. İçanadolunun kurak iklimi Egenin ve Akdenizlin bazı bölgelerinin yaz kuraklığı nedeniyle makiden başka ağaç yetiştirilememesi bundandır. Ayrıca tarım alanlarının ormancılığa tahsis edilememesinin sebebi de gıda ve hayvancılık için gereken arazilerdir. Üstelik tarım arazilerine olan ihtiyaç sürekli ormanların üstünde baskı oluşturmakta ve bu alanların azalmasına neden olmaktadır.
 Türkiye’de ideal şartlar ve toprak verileri % 30 kadar ormanın ideale yakın bir oran olduğunu ortaya koymaktadır.  Bu oranı elde etmek de oldukça güçtür. Bu güçlüğün sebebi de fidan, iş gücü falan değildir. Doğrudan doğruya halkla karşı karşıya gelme riskidir. Bir taraftan 2 b arazilerini orman sınırları dışına çıkarıp satmaya kalkacaksın bir taraftan da 3 milyar fidan diktik diyeceksin. Bu çok büyük bir çelişkidir. 3 milyar fidan yetiştirilebilir ama dikilemez. Neden mi? Ortalama olarak 1 fidan için 9 metrekare alana ihtiyaç vardır. Yani 3x3 aralıkla dikilir fidan,yoksa büyüyemez. 3 milyar fidan için 27. Milyar m2 alan bulunmuş olmalıdır. 27 milyar m2 27.000 km2  eder. Bu alan toplam Marmara denizi göller ve baraj gölleri kadar bir alandan daha büyük bir alan demektir.  Türkiye’nin toplam alanının %3.55 i kadar bir ağaçsız orman alanına gereksinme vardır ki buralara bu fidanlar dikilsin. (veya kentlerde park alanına)
41.000 hektar alanı da 2 b ile çıkarmak gerek ki bu kadar alan, Hong Kong, Singapur, Malta, Andorra, Bahreyn, Maldivler, Şeyseller,ve Bermudanın toplamından fazla bir alandır. 
Başbakan ne yazık ki sürekli kurmayları, bakanları ve danışmanları tarafından aldatılmaktadır. 3 milyar fidan lafını söylemek çok kolaydır ama o kadar fidana yer bulmak son derece güçtür. Hiçbir mantık süzgecinden de geçemez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder